Een goede website in 2019: de ideale mix tussen design en functionaliteit

dline-tips-goede-website-in-2019

Een goede website in 2019: de ideale mix tussen design en functionaliteit

 

Elk bedrijf heeft in 2019 een website nodig. Laat jouw onderneming er visueel en inhoudelijk uitspringen met een mooie, interessante én gebruiksvriendelijke site. Hoe precies? Bekijk onze checklist met vijf onmisbare elementen voor een geslaagde website en ga er mee aan de slag! Want: digitale aanwezigheid is één, een succesvolle digitale aanwezigheid is nog iets anders.

Een goeie website maken voor je onderneming is noodzakelijk, maar hoe begin je daar nu aan? En waaraan moet een website anno 2019 voldoen om als ‘goed’ te worden beschouwd? Moet een website vooral visueel aantrekkelijk zijn? Of volstaat het om tout court een online aanwezigheid te hebben? (Hint: nee!)

dline-marketing-tips-goede-website-in-2019

Start with ‘why’, waarom maak je een website?

Stel je vooral eerst de vraag: Waarom? Heb je een website nodig? Wel, iedere business heeft in deze digitaal veranderde wereld een website nodig. Een volmondige ja dus, maar afhankelijk van je doelstellingen en je doelgroep kan die heel wat verschillende vormen aannemen.

Die ‘Waarom’-vraag is een essentiële, eerste stap. Hoewel veel bedrijven met het idee spelen een website te beginnen om zo een digitale aanwezigheid te creëren, vragen ze zich vaak niet af voor welke concrete redenen ze dit willen doen. Zonder een duidelijke doelstelling heb je eenvoudigweg geen geslaagde website. Waarom heb je een website nodig? Is het vooral een achterliggende e-commerce doelstelling om je producten te verkopen? Of een manier om in contact te komen met (potentieel nieuwe en huidige) klanten? Of heeft je website toch vooral een informatieve functie nodig?

It all starts with why.

dline-marketing-tips-goede-website-doelstellingen

Gebruik een checklist als controlemiddel

Een digitale aanwezigheid is één, een digitaal geslaagde aanwezigheid is nog iets anders. Succesvolle websites voldoen steeds aan dezelfde kenmerken en ook jij kan die concreet toepassen op jouw onderneming. Gebruik de checklist met vijf sleutelelementen hieronder alvast als leidraad:

1. Snelheid

Wist je dat de meeste bezoekers na 3 seconden wachten afhaken?

Een gebrek aan snelheid  kan dus een groot probleem vormen als je een heel trage website hebt. Je bezoeker hou je op de eerste plaats geïnteresseerd door ze niet te lang te laten wachten.Dat op zich is  al een belangrijke reden om een snelle website te hebben, én te blijven behouden.

Snelheid heeft ook een digitaal voordeel: ze zorgt voor een grotere vindbaarheid op het web.

Google beloont snelle websites en jouw positie op de zoekmachine is dus mede afhankelijk van de snelheid. Benieuwd hoe jouw website scoort qua digitale snelheid? Met Google Pagespeed kom je dit zo te weten. Heb je een kritieke score, dan is het tijd om je website te optimaliseren.

2. Gebruiksvriendelijkheid

Je website moet heel wat bevatten, met als doel zo veel mogelijk mensen laten kennismaken met jouw onderneming. Dat je bij elke digitale stap goed en lang hebt nagedacht, mag evenwel niet zo overkomen bij de gebruiker. Die moet een plezier beleven bij het bekijken van jouw website, en snel en gemakkelijk van de ene naar de andere pagina kunnen gaan.

Welke stappen wil je jouw gebruiker laten zetten om een concrete actie van hem of haar te verkrijgen? Hoe gebruiksvriendelijker jouw website, hoe makkelijker de gebruiker zijn weg kan vinden naar jouw doel.

3. Branding en design

Design is een belangrijke factor. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je vooral niet visueel beïnvloeden door duizenden mogelijke stijlen, maar gebruik consistent dezelfde kleuren en types design die jouw huisstijl perfect illustreren. Dit geeft niet enkel een verzorgde indruk, maar zorgt ook voor herkenning naar je klanten toe. En een herkenbare huisstijl blijft mensen bij.

4. Buttons

Use those buttons! Het aanbrengen van knoppen op je website is belangrijk, en bepalend voor de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van je website. Een geslaagde praktische website heeft duidelijke buttons die jouw gebruiker wegwijs maken en naar zijn of haar ‘bestemming’ (lees: het aankopen van een specifiek product, het ontdekken van informatie over en contactgegevens van het bedrijf) brengen. Zorg eerst voor een concrete, vooropgestelde doelstelling met je onderneming, en namen voor buttons komen vanzelf.

5. Responsive of mobile first?

Responsieve websites zijn intussen digitale, dagelijke kost geworden. Dit zijn websites die zich aanpassen aan het schermformaat waarop je de website bekijkt. Een gsm-vriendelijke website is een must, want meer en meer gebruikers bekijken websites vanop hun smartphone. Lees ook jij nu dit artikel op je telefoon? Dan kan je meteen zien dat ook onze website mobielvriendelijk is. In 2019 is dit een must.

Check, check, check! Of toch nog wat werk aan de winkel? Onthoud dat een geslaagd digitaal verhaal nooit af is en sowieso altijd wat bijsturing kan gebruiken.

Nog niet tevreden over jouw website? Neem gerust vrijblijvend contact op en D’Line helpt je verder met je digitale stappen!